skip to Main Content

Joan Serra Constansó

Ara escric una novel·la sobre Joan Serra Constansó (Igualada 1864 – Barcelona 1924). Aquest igualadí il·lustre va presidir en dues ocasions l’Ateneu Igualadí; va ser un polític republicà que va arribar a alcalde d’Igualada; empresari que va dirigir la companyia elèctrica local Electra Igualadina; poeta i escriptor, amb dos poemaris publicats i tres llibres en prosa; i periodista: va dirigir el setmanari republicà El Igualadino i va excel·lir a la premsa satírica de Barcelona, en concret a L’esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia. Tot i que encara no puc anunciar-ne el títol, sí que puc avançar que serà un còctel de tres ingredients: novel·la històrica, novel·la psicològica i investigació periodística.

El fet d’escriure-li una biografia implica un profund treball de recerca sobre la figura de Joan Serra Constansó. Llegir els seus llibres, les poesies que va escriure a la premsa i els seus articles em facilita construir el personatge de manera fidedigna, conèixer els seus pensaments i fer-lo parlar en primera persona sense por d’equivocar-me. Tot aquest estudi m’ha permès escriure treballs de recerca paral·lels, com ara Joan Serra Constansó i la seva obra poètica o un assaig sobre l’evolució del catalanisme polític a partir dels articles del nostre home a L’esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia, treball en el qual estic immers ara mateix. També he creat els perfils de Twitter i Instagram @jephdejespus, en què el personatge parla en primera persona. Val a dir que Jeph de Jespus era el pseudònim que emprava quan escrivia a Barcelona i amb el qual es va fer famós com una de les primeres plomes de la premsa humorístico-satírica republicana.

En paral·lel a aquesta tasca, també he creat una ruta turística per Igualada dedicada a Joan Serra Constansó, anomenada la Ruta de l’home honrat, de la qual ja se n’ha fet una prova pilot amb dues visites guiades al llarg d’un cap de setmana. La visita dura unes dues hores i serveix per conèixer edificis i indrets de la ciutat que tenen a veure amb el nostre home (i d’altres que no hi tenen a veure, però que una persona que visita Igualada ha de veure). Està previst que, un cop presentada la novel·la, la Ruta de l’home honrat tingui una programació estable i que s’ampliï a Barcelona i el Vendrell, ciutats on també va viure i estiuejar Joan Serra Constansó.

Aparicions en mitjans:

Orgullós del meu net gran, en Joan Puig-Serra, qui va escriure "Sant Salvador i el seu encís" (1987). El llibre explica la transformació de l'indret al llarg d'un segle, des que era una barriada marítima on vivien pescadors i boters fins que va esdevenir una platja d'estiueig.

Els paquets que havien de viatjar cap a Barcelona sortien de la seu de l'Agència Igualadina (ara hi ha un despatx d'arquitectes a la rambla St Isidre). Des d'aquest edifici modernista, les mercaderies anaven a la seu del c/ Sant Pau, 2 de Bcn, que anomenàvem el Consolat Igualadí.

El local de l'Agència Igualadina era on ens trobàvem els compatricis que vivíem a Barcelona, sobretot a partir de 1909, coincidint amb el meu càrrec de diputat provincial. Jo mateix vaig batejar l'estatge com el Consolat Igualadí i, anys més tard, Ramon Ollé n'escrigué un llibre.

Load More...

Mireu què diuen de mi…

“La tasca de recuperació de la nostra memòria que fa l’Albert Rossell és molt lloable. Per això, avui podem reconèixer en Joan Serra Constansó. Amb la seva feina de formigueta, l’Albert ens l’ha apropat i n’hem descobert aquelles virtuts que van quedar en l’oblit”.

“L’Albert Rossell m’ha fet conèixer molt més la vida i l’obra del meu besavi i m’ha tornat a acostar a Igualada, una ciutat molt estimada per la meva família. L’Albert fa una solvent tasca d’investigació històrica envers la figura de Joan Serra Constansó”.

Back To Top
×Close search
Search