skip to Main Content

Joan Serra Constansó

Ara escric una novel·la sobre Joan Serra Constansó (Igualada 1864 – Barcelona 1924). Aquest igualadí il·lustre va presidir en dues ocasions l’Ateneu Igualadí; va ser un polític republicà que va arribar a alcalde d’Igualada; empresari que va dirigir la companyia elèctrica local Electra Igualadina; poeta i escriptor, amb dos poemaris publicats i tres llibres en prosa; i periodista: va dirigir el setmanari republicà El Igualadino i va excel·lir a la premsa satírica de Barcelona, en concret a L’esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia. Tot i que encara no puc anunciar-ne el títol, sí que puc avançar que serà un còctel de tres ingredients: novel·la històrica, novel·la psicològica i investigació periodística.

El fet d’escriure-li una biografia implica un profund treball de recerca sobre la figura de Joan Serra Constansó. Llegir els seus llibres, les poesies que va escriure a la premsa i els seus articles em facilita construir el personatge de manera fidedigna, conèixer els seus pensaments i fer-lo parlar en primera persona sense por d’equivocar-me. Tot aquest estudi m’ha permès escriure treballs de recerca paral·lels, com ara Joan Serra Constansó i la seva obra poètica o un assaig sobre l’evolució del catalanisme polític a partir dels articles del nostre home a L’esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia, treball en el qual estic immers ara mateix. També he creat els perfils de Twitter i Instagram @jephdejespus, en què el personatge parla en primera persona. Val a dir que Jeph de Jespus era el pseudònim que emprava quan escrivia a Barcelona i amb el qual es va fer famós com una de les primeres plomes de la premsa humorístico-satírica republicana.

RIP, Antoni! 😢 Sabia que estaves escrivint un assaig biogràfic sobre la meva persona. Quin greu que la teva partida no t'hagi permès acabar el treball.

Mor l'escriptor igualadí Antoni Dalmau Ribalta via @anoiadiari https://anoiadiari.cat/societat/mor-escriptor-igualadi-antoni-dalmau-ribalta/ ac/ @culturaigualada @igualadaccc2022

Esperant veure sencer el reportatge dedicat a la Ruta de l'Home Honrat a @CanalTaronja i @laxarxa. Es tracta d'una visita guiada per la Igualada a cavall dels segles XIX i XX, inspirada en la vida de Joan Serra Constansó, és a dir, un servidor.

https://youtube.com/watch?v=_6lPeSLg6pA&feature=share

Aix 😢, el temps passa que ni te n'adones, la canalla es fa gran i arriba el dia que se'n volen anar del niu. Foto del banquet de noces de la meva filla, Magda Serra. Jo, Joan Serra Constansó, sec a l'esquerra de la núvia i el meu gendre, Miquel Puig, a la seva dreta de la foto.

Load More...

Mireu què diuen de mi…

“La tasca de recuperació de la nostra memòria que fa l’Albert Rossell és molt lloable. Per això, avui podem reconèixer en Joan Serra Constansó. Amb la seva feina de formigueta, l’Albert ens l’ha apropat i n’hem descobert aquelles virtuts que van quedar en l’oblit”.

“L’Albert Rossell m’ha fet conèixer molt més la vida i l’obra del meu besavi i m’ha tornat a acostar a Igualada, una ciutat molt estimada per la meva família. L’Albert fa una solvent tasca d’investigació històrica envers la figura de Joan Serra Constansó”.

Back To Top
×Close search
Search