skip to Main Content

Joan Serra Constansó

Ara escric una novel·la sobre Joan Serra Constansó (Igualada 1864 – Barcelona 1924). Aquest igualadí il·lustre va presidir en dues ocasions l’Ateneu Igualadí; va ser un polític republicà que va arribar a alcalde d’Igualada; empresari que va dirigir la companyia elèctrica local Electra Igualadina; poeta i escriptor, amb dos poemaris publicats i tres llibres en prosa; i periodista: va dirigir el setmanari republicà El Igualadino i va excel·lir a la premsa satírica de Barcelona, en concret a L’esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia. Tot i que encara no puc anunciar-ne el títol, sí que puc avançar que serà un còctel de tres ingredients: novel·la històrica, novel·la psicològica i investigació periodística.

El fet d’escriure-li una biografia implica un profund treball de recerca sobre la figura de Joan Serra Constansó. Llegir els seus llibres, les poesies que va escriure a la premsa i els seus articles em facilita construir el personatge de manera fidedigna, conèixer els seus pensaments i fer-lo parlar en primera persona sense por d’equivocar-me. Tot aquest estudi m’ha permès escriure treballs de recerca paral·lels, com ara Joan Serra Constansó i la seva obra poètica o un assaig sobre l’evolució del catalanisme polític a partir dels articles del nostre home a L’esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia, treball en el qual estic immers ara mateix. També he creat els perfils de Twitter i Instagram @jephdejespus, en què el personatge parla en primera persona. Val a dir que Jeph de Jespus era el pseudònim que emprava quan escrivia a Barcelona i amb el qual es va fer famós com una de les primeres plomes de la premsa humorístico-satírica republicana.

@iaia_toneta @JephDeJespus @anoiapatrimoni @marccastells @patrimonigencat @culturaigualada @jaumesingla @culturacatalana @marisavilaber @crossroads1815 @joantorrents Les visites s’han fet dins de les Jornades Europees de Patrimoni però aquí et deixem un vídeo amb les explicacions que ens va donar del Sr. Dani Gonzàlez d’ @anoiapatrimoni i que ens va agradar molt poder escoltar-lo 👌🏻 https://youtu.be/Ts9WzK-fay4

Quina sort que s'hagi recuperat el Fort de Sant Magí! Aquí veníem la canalla del c/ Clos després de l'entrada dels #carlins a #Igualada el 1873. Vam estar temps sense tornar a l'escola i hi pujàvem: ajudaven els paletes que reparaven la fortificació malmesa.

📷➡️@anoiapatrimoni

😍 'Goita' què diu La @veuanoia: s'ha recuperat el Fort de Sant Magí! De petits hi veníem els de la colla del c/ Clos. Ajudàvem els obrers que el reconstruïen, després de l'entrada dels carlins a IGD el 1873. Era un entreteniment, quan s'aturà l'escola en la 3a guerra carlina. 🤷‍♂️

Load More...

Mireu què diuen de mi…

“La tasca de recuperació de la nostra memòria que fa l’Albert Rossell és molt lloable. Per això, avui podem reconèixer en Joan Serra Constansó. Amb la seva feina de formigueta, l’Albert ens l’ha apropat i n’hem descobert aquelles virtuts que van quedar en l’oblit”.

“L’Albert Rossell m’ha fet conèixer molt més la vida i l’obra del meu besavi i m’ha tornat a acostar a Igualada, una ciutat molt estimada per la meva família. L’Albert fa una solvent tasca d’investigació històrica envers la figura de Joan Serra Constansó”.

Back To Top
×Close search
Search