skip to Main Content

Estimo Guimerà

Guimerà és un poble medieval situat a la vall del riu Corb, a la comarca de l’Urgell. Al segle XI va començar la construcció d’un dels castells que havia de fer de frontera durant el procés de reconquesta i repoblació dels territoris dels quals s’havien apoderat els musulmans segles abans. Durant la primera guerra carlina, als voltants de 1835, el poble va patir un setge i part del castell va quedar enderrocat. És aquí on comença el progressiu deteriorament de la fortalesa, de la qual el testimoni més visible a hores d’ara és la torre de guaita. Murs de l’antic castell van ser reaprofitats com a parets de les cases. L’altra icona de Guimerà és l’església gòtica del segle XIV. Atalaiar el paisatge i el mural de teulades des de dalt del turó és un espectacle per a la vista. Badar pels carrerons serpentejants i escoltar el silenci dels racons amagats és música per a l’ànima. Guimerà és un poble inspirador!

És una llàstima la despoblació que experimenta el poble i el progressiu envelliment dels veïns que l’habiten. Així doncs, vaig posar en marxa els perfils d’@estimoguimera a Instagram i Twitter per donar a conèixer el municipi, amb l’ajuda de les interaccions del jovent (els autoanomenats gambairots) que encara avui dona vida al poble els caps de setmana, per Setmana Santa o a l’estiu. Els perfils en ambdues xarxes socials són una rèplica de l’Estimo Igualada: combinen fotografia i poesia. Acostumen a ser composicions poètiques breus.

Visites guiades al Guimerà medieval

Feu la vostra reserva al Sebastià Busquets, trucant al 659 09 04 13, per assistir a les visites que organitza l’associació Guimerà.info. Us esperem!

Amb la visita guiada a Guimerà (Urgell) coneixereu la història d’una vila medieval coronada per l’església gòtica de Santa Maria i la torre de guaita de l’antic castell. Declarat conjunt històric-artístic el 1975, Guimerà està ple de carrers estrets i serpentejants, escales de pedra, arcades i coberts. També mereix una atenció especial la reminiscència del barri jueu.

Als que hem viscut en aquest paratge de la vall del Corb, la natura no ens ho ha posat fàcil: els terrenys pedrosos de secà han condicionat l’activitat agrícola; els terratrèmols han deixat cicatrius al poble; el riu ens ha castigat amb inundacions; i la muntanya se’ns revela perquè l’hem triada per assentar-hi casa nostra. Tot i les adversitats, volem seguir gaudint de l’encant de Guimerà i donant-li vida amb petits negocis artístics, forns de pa i pastisseries, un obrador d’embotits, un molí d’oli d’oliva arbequina i la cooperativa de la Bovera, i cases de turisme rural, entre altres iniciatives. També ens fan sentir orgullosos/es els restauradors que preparen uns plats de cuina tradicional catalana d’aquests que segur que fa dies que no tasteu.

El segon cap de setmana d’agost, pel Guimerà Medieval, és quan el poble rep més visitants. Amb ells commemorem que el rei Jaume II, el Just, va atorgar a Guimerà el permís per fer mercat setmanal el 1. 319, fa poc més de set-cents anys.

Notes de premsa:

Cròniques:

#Guimerà figura en un dels rànquings del pobles bonics de #Lleida, els imprescindibles. @territoriscat en destaca el passat #medieval, els carrers empedrats, el #castell i l'#església.

Els 15 pobles més bonics i amb encant de Lleida que has de visitar

EL CAU

Tenir una carta breu no és res dolent:
al pot xic hi ha la bona confitura...!
Així poden fer una cuina d’altura
i el plat que mengis serà suculent.

Del poble és l’establiment més recent.
Gràcies als arranjaments amb cura...

Poema sencer a Instagram: @EstimoGuimera

Load More...

Mireu què diuen de mi…

“És una sort comptar amb l’Albert, que dona a conèixer els costums, les tradicions i el patrimoni del poble”.

Salvador Balcells
Alcalde de Guimerà
Back To Top
×Close search
Search