skip to Main Content

Bloc sobre periodisme i comunicació

Opinions periodístiques i reflexions
sobre la professió de periodista i de DirCom

En el present bloc recullo els articles d’opinió amb què col·laboro sobretot a la premsa local, així com aportacions diverses que faig en d’altres mitjans. Així doncs, part dels posts van adreçats un ampli públic generalista.

El bloc és, a més, un espai de reflexió sobre el paper dels mitjans i la professió periodística. També sobre el paper dels gabinets de premsa i el rol que desenvolupen els directors de comunicació d’empreses i institucions. Al meu entendre, els DirCom han de ser sempre professionals formats en alguna de les disciplines de les Ciències de la Comunicació —preferiblement en Periodisme—, i haver treballat en mitjans. És un dels punts de vista que anirà apareixent en molts dels posts. Es pot interpretar que aquesta segona variant d’articles és més específica i adreçada als professionals del sector, però crec que també poden interessar a un públic més ampli, a aquells qui volen conèixer l’entramat dels mitjans abans de formar-se una opinió i que tenen sentit crític.

  • Tot
  • Articles d'opinió
  • Bloc periodístic
  • Comunicació corporativa
  • Destacats
  • Reflexions

La salut del català, sota lupa

Plataforma per la Llengua, l’ONG del català, ha publicat recentment l’InformeCAT2024, un estudi que copsa l’estat de salut de l’idioma a partir de 50 dades rellevants d’àmbits diversos: demografia, cultura i mitjans de comunicació, empresa i serveis, educació i cohesió…

El retrocés en l’ús social del català entre els joves i el procés

Els instituts finalitzen el curs 2023-2024 i el Parlament inicia la XV legislatura amb la incògnita de la formació del nou Govern. El retrocés en l’ús social del català va quedar en segon terme durant la campanya electoral autonòmica, però…

La intel·ligència artificial en la comunicació corporativa i en l’educació

Els avenços tecnològics han estat sempre una amenaça per a moltes professions i, amb l’eclosió d’internet, molt més. Això havíem estat sentint durant molts anys i, dit sigui de passada, havíem fet el desentès. Quina tecnologia substituirà el rol d’un…

Pòdcasts sobre depressió i salut mental

Només tinc paraules d’agraïment per a Ràdio Igualada –i, més en concret, per al Xavier Dàvila– per haver-me donat l’oportunitat d’exposar el meu punt de vista sobre la depressió i, en gran part, sobre la salut mental. Era una idea…

Presentació de l’Associació de Propietaris Forestals Vall del Corb

La sala biblioteca de Vallfogona ha acollit, aquesta tarda, la jornada de presentació de l’Associació de Propietaris Forestals Vall del Corb. La reunió ha servit per donar a conèixer l’entitat, constituïda fa poc més d’un any, i els seus objectius:…

Adolescents addictes als mòbils: què podem fer?

Si ets mare o pare d’adolescents, és fàcil que ja hagis fet tard i siguin addictes als mòbils o a les pantalles. Per a qui encara hi és a temps, val la pena recordar que l’educació comença molt abans, parlant…

10 tècniques per millorar l’escriptura a Secundària

Com a professor de Llengua Catalana, quin valor afegit pot aportar un periodista del meu perfil en comparació amb un filòleg? Aquesta qüestió em va rondar pel cap durant un temps, però aviat em van venir algunes idees. Un dels…

Taller de revista a l’Institut Escola Piera

L’Institut Escola Piera va apostar per les assignatures taller per reforçar els sabers tractats en algunes matèries (Anglès, Alemany, Castellà, Català, Socials i Tecnologia). Havia de ser un ensenyament més lúdic, amb un vessant més pràctic i competencial. Quant a…

Taller de pòdcasts per a l’ESO a l’Institut Escola Piera

Els pòdcasts són un tipus de contingut que està de moda i alguns d’ells tenen força èxit entre el jovent. De fet, hi ha adolescents que escolten aquestes sèries d’arxius d’àudio sense saber que són pòdcasts. Així va quedar palès al…

L’antic escorxador d’Igualada, tresor del nostre patrimoni cultural

L’antic escorxador d’Igualada és l’únic equipament públic modernista que conserva la ciutat. L’edifici de Pau Salvat Espasa i Isidre Gili Moncunill utilitza com a elements principals de la construcció la pedra i el maó, amb guarniments de ceràmica verda. Tot…

Ruta de l’home honrat: l’embrió igualadí d’un projecte turístic

Em fa il·lusió presentar-vos l’embrió d’un nou producte turístic que mica en mica anirà agafant més forma. La Ruta de l’home honrat serà una de les tres etapes d’una proposta que ha d’unir Igualada, Barcelona i el Vendrell, les tres…

Un full de ruta per a la Conca d’Òdena

Article d’opinió publicat a La Veu de l’Anoia (2/07/2021). En un article de setmanes enrere feia referència al risc que suposava confiar cegament en la reindustrialització de la Conca d’Òdena, atès que és un sector que perd llocs de treball…

Conca d’Òdena, què vols ser de gran?

Article d’opinió publicat a La Veu de l’Anoia (25/06/2021). Un cop conclòs el procés participatiu del pla territorial parcial de la vegueria del Penedès, al rovell de l’ou de l’Anoia encara s’evidencia el desacord amb les conclusions del debat sobre…

Els pisos buits són la punta de l’iceberg

Article d’opinió publicat a La Veu de l’Anoia (11/06/2021). Que a Igualada hi ha un nombre incomptable de pisos buits és una evidència. Que a la ciutat hi ha veïns amb dificultats per accedir a un habitatge digne és una…

Estimo l’Anoia (el turisme a Igualada i a la comarca)

Article d’opinió publicat a La Veu de l’Anoia (23/04/2021). Estimo Igualada i l’Anoia em té enamorat. És per aquest motiu que m’ha alegrat l’aparició del catàleg Descobreix l’Anoia, “la primera pedra d’un projecte a llarg termini”, tal com el defineix…

Fake news, un fenomen que ha existit sempre

Fake news és allò que en català en diríem falsedats o notícies enganyoses. Precisament aquest és el tema en què centraré l’article. A principis del 2020 em van cridar l’atenció dues investigacions sobre les tendències en l’àmbit de la comunicació…

El teletreball i les seves conseqüències ‘ocultes’

M’ha agradat el tractament d’aquesta notícia-entrevista publicada a La Veu de l’Anoia sobre el teletreball, perquè apunta algunes de les conseqüències ocultes d’un fenomen que ha arribat per quedar-se. La principal conseqüència negativa del teletreball —i que no s’acostuma a…

Rupit i Guimerà, dos pobles medievals a la conquesta turística

Ahir al matí vaig anar a Rupit (Osona), encara que el temps no acompanyava del tot. Volia conèixer un poble amb encant que competeix en medievalisme amb el nostre estimat Guimerà (Urgell) i aprendre d’una població que ens avantatja pel…

El ‘meu’ diagnòstic d’Igualada

D’ençà que em van publicar aquest article d’opinió a La Veu de l’Anoia (2019-05-31 El meu diagnòstic d’Igualada), just després de les eleccions municipals del 2019, hi ha hagut canvis significatius pel que fa al turisme i a la universitat.…

Incompatibles amb els horaris de la televisió

Cada vegada hi ha més gent que s’ha de llevar d’hora. La compactació dels horaris laborals o acadèmics al matí, haver de fer llargues distàncies per anar a estudiar o treballar (9.490 anoiencs es guanyen les garrofes fora de la…

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ

i estigues al dia de les meves novetats

    Back To Top
    ×Close search
    Search