skip to Main Content
Incompatibles Amb Els Horaris De La Televisió

Incompatibles amb els horaris de la televisió

Cada vegada hi ha més gent que s’ha de llevar d’hora. La compactació dels horaris laborals o acadèmics al matí, haver de fer llargues distàncies per anar a estudiar o treballar (9.490 anoiencs es guanyen les garrofes fora de la comarca, segons l’Idescat, amb dades de 2001. Segur que ara són molts més), els torns de feina… Són només alguns dels motius que han fet que la gent s’habituï a posar-se d’hora el despertador. El que marca els hàbits nocturns, en canvi, són els horaris de la televisió (amb el permís d’internet).

Immutables davant d’aquesta tendència social, les televisions situen els programes de màxima audiència cada vegada més tard. Col·loquen la majoria de sèries, pel·lícules i programes que competeixen pel share a partir de les 22.00 hores. Així és fàcil que s’allarguin fins més enllà de la mitjanit. Els partits de futbol de lliga i copa que es retransmeten en obert també comencen a les 22.00h. Amb aquests horaris de la televisió, cada vegada dormim menys.

Què ha canviat a França?

El cas francès és paradigmàtic de fins a quin punt la televisió marca les pautes de la població. Amb la supressió de la publicitat nocturna a la televisió pública, des de l’1 de gener de 2009, els programes de prime time de France Télévisions comencen abans, a les 20.35. Aquest fet ha provocat que les televisions privades hagin reajustat les seves graelles. Com a conseqüència, ara hi ha un milió de francesos més que van a dormir entre les 22.30 i les 22.45h, amb relació als que hi havia el 2008.

És una incògnita quins canvis d’hàbits comportaran, al nostre país, les noves maneres de mirar la televisió, sobretot la televisió per internet i la fragmentació d’audiències que provocarà la Televisió Digital Terrestre (TDT). ¿Alguna gran cadena gosarà moure fitxa i avançar els horaris per diferenciar-se dels competidors?

El que està clar són els beneficis socials que s’obtindrien si es dormís més: menys irritabilitat i més bon humor, menys cansament, més facilitat de concentració en els estudis, més productivitat a la feina, menys accidents laborals i de trànsit… Això per no parlar dels avantatges que tindrien les empreses d’aquí si tinguéssim uns horaris més sincronitzats amb la resta d’Europa. Ui, escrivint i escrivint, se m’ha fet tardíssim! Me’n vaig a dormir. Bona nit.

Foto: Cottonbro a www.pelexs.com

Article publicat a La Veu de l’Anoia en paper (14-05-2010).

 

Back To Top
×Close search
Search