skip to Main Content
Violència Domèstica I Mitjans De Comunicació

Violència domèstica i mitjans de comunicació

Article d’opinió publicat a l’Extra Comarcal el 18 de novembre de 2009 (2009-11-18 Violència domèstica i mitjans de comunicació).

“Que un gos mossegui un home no és notícia. El que és notícia és que un home mossegui un gos”. Aquest tòpic de les facultats de Periodisme serveix per il·lustrar que un fet és noticiable quan és diferent, estrany, curiós, rar, un entre un milió.

En la darrera dècada, les informacions de violència domèstica omplen pàgines i pàgines de diari, i minuts i minuts de ràdio i televisió. Si els mitjans de comunicació apliquen bé el “teorema del gos”, això vol dir que els maltractaments dels homes envers les dones són casos molt i molt puntuals. També vol dir que, anys enrere, quan aquests temes no tenien interès per als periodistes, la violència domèstica estava a l’ordre del dia, tot i que ningú no se’n fes ressò.

Evidentment les coses no són ben bé així. Potser sí que abans, quan les dones callaven i ningú no denunciava, hi havia més maltractaments, de la mateixa manera que avui també hi ha altres tipus de violència domèstica: de dones envers homes, de fills envers els pares, de cuidadors envers gent gran, etc.

El que és important, però, és que el pèssim tractament que els mitjans de comunicació fan d’aquestes informacions (imatges macabres, detalls escabrosos, sang i fetge a dojo, estadístiques sobre les víctimes…) no ajuden, ni de bon tros, a pal·liar el problema. Ni tampoc a conscienciar els veïns de la necessitat de denunciar a la més mínima sospita que tinguin. És més, diu molt del baix nivell educatiu i cultural de la societat en què vivim. I és que, senyors, tenim els mitjans que ens mereixem.

També hi ha una mena de norma periodística —no escrita enlloc— que ve a dir que s’ha d’evitar parlar de suïcidis, atès que aquest tipus d’informacions poden tenir un efecte fatal en altres persones que, en un moment donat, no veuen la llum al final del túnel. De segur que el mal ressò que es dona a les notícies de violència domèstica també fa un mal favor a les víctimes i a aquelles persones que poden arribar a ser-ne.

Foto:

Imatge generada amb intel·ligència artificial: Dall·E 3, d’OpenAI.

Back To Top
×Close search
Search