skip to Main Content
Balança Laboral Deficitària (sortir De L’Anoia Per Anar A Treballar)

Balança laboral deficitària (sortir de l’Anoia per anar a treballar)

Article d’opinió publicat a La Veu de l’Anoia el 30 d’abril de 2009 (2009-04-30 Balança laboral deficitària).

Sóc del 78,81% d’anoiencs que, per sort, treballa. Però, per desgràcia, sóc un dels 9.490 comarcants que viatja fora per anar a la feina. És el nombre de desplaçaments fora de l’Anoia que es fan cada dia per motius de treball, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Per contra, només hi ha 3.589 persones de fora que venen cada dia a la comarca a guanyar-se les garrofes.

Aquestes dades indiquen que l’Anoia presenta una balança laboral deficitària —concepte que molt probablement m’he inventat—, el saldo negatiu de la qual és de 5.901 professionals. Si a aquesta xifra hi sumem els 10.116 aturats registrats a final de març, podríem dir —simplificant— que la comarca és incapaç de donar feina a 16.017 de les persones en edat de treballar, és a dir, el 33,55% de la població activa.

La xifra real, però, és molt més escandalosa, si es té en compte que les dades de l’Idescat es basen en el cens de població de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de 2001 —el més recent—, any en què tot just es començaven a notar els efectes de la primera crisi i molt abans que el boom immobiliari comencés a expulsar veïns de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que ara viuen aquí, però que conserven la feina allà. Per tant, intuïtivament, es pot afirmar que avui hi ha més anoiencs que treballen fora que fa vuit anys.

Les raons de la falta de llocs de treball a l’Anoia ja són sabudes: les crisis han afectat sobretot els sectors més dependents de mà d’obra, hi ha una seriosa falta de sòl industrial capaç d’encabir noves empreses… Un altre fet que provoca que l’atur estigui pels núvols és que bona part dels aturats procedeixen d’indústries manufactureres i tenen un baix nivell de formació. A aquestes persones rarament els sortirà a compte desplaçar-se fora de la comarca per a un lloc de treball i per a un salari similar al de la seva darrera feina. Així doncs, és difícil que puguin engreixar el saldo negatiu de la balança laboral.

També és sabut que les solucions per reduir l’alt índex de desocupació passen, entre d’altres, per l’obtenció de noves inversions, l’aposta per a nous sectors econòmics i la formació, però aquest serà el tema del següent article.

Articles relacionats:

Foto: Aboodi Vesakaran, a Pexels.

Back To Top
×Close search
Search