skip to Main Content
L’Handbol Igualada, Un Club Amb Cor

L’Handbol Igualada, un club amb cor

Article publicat a La Veu de l’Anoia el 20 de març de 2009 (2009-03-20_L’Handbol_Igualada,_un_club_amb_cor).

Abans que res demano disculpes al lector per aquest article gairebé autobiogràfic i carregat de subjectivitat, que parla del Club Handbol Igualada (CHI), una entitat amb 27 anys d’història. Vaig entrar-hi en contacte per primera vegada el 1987, en plena adolescència, i fins al 1990. Llavors el club tenia tres equips masculins: el cadet, el juvenil i el sènior. Fins aleshores l’esdeveniment més multitudinari que havia estat organitzant eren les 24 Hores d’Handbol.

El futur del club estava compromès per la dificultat de formar una pedrera. Cada vegada era més complicat muntar una competició d’handbol als Jocs Escolars, davant l’omnipresència del futbol i la creixent afecció al bàsquet. Tot això succeïa en una ciutat que tenia un club d’hoquei patins competint a Divisió d’Honor (avui OK Lliga) i que començava a viure l’època més gloriosa de la seva història.

Després d’algunes trobades esporàdiques (en els Memorials Manuel Luque, per exemple), divuit anys més tard, m’he tornat a implicar en l’Handbol Igualada, en unes circumstàncies molt diferents, tant les meves pròpies com les de l’entitat. Segueix sent un club modest, que depèn de les ajudes i la bona voluntat de la massa social, avui en dia formada per 210 socis. Els dos principals equips, el sènior masculí i el sènior femení, militen a la Tercera Divisió Catalana i a la Lliga Catalana respectivament.

Nou equip i una escola d’handbol

Tot i que els equips sèniors no estan fent una bona campanya, el club té una vitalitat envejable. Disposa de set equips més (juvenil masculí, cadet masculí i femení, dos infantils masculins i dos de femenins), i possiblement l’any vinent tancarà les dues línies amb la presència d’un juvenil femení. A més es pot dir que el CHI té el futur assegurat, gràcies a l’Escola d’Handbol per a infants d’edats inferiors. Per altra part, el club és capaç d’organitzar la Lliga dels Pirineus —com ho va demostrar en el 25è aniversari— i portar a Igualada els millors jugadors d’handbol de centenars de quilòmetres a la rodona. El bon estat de salut queda palès any rere any al campionat d’Handbol Sorra. Potser d’aquesta iniciativa n’acaba sortint una competició local d’handbol per a veterans.

El que més m’ha sorprès en el meu retorn, però, és que es tracta d’una entitat amb cor. Ara que es fa evident que l’administració pública no pot arribar a tot arreu i ara que es parla tant de la Responsabilitat Social Corporativa en el món de l’empresa, és admirable que un club tan modest dugui a terme accions socials com la col·laboració activa amb La Marató de TV3 o, sobretot, promogui iniciatives com l’Special Handbol.

Special Handbol

L’Handbol Igualada disposa de tres equips integrats per discapacitats psíquics. Dos grups són de nens i nenes de 8 a 14 anys, que aprenen l’esport dins l’horari lectiu de l’Escola Àuria. L’altre és un equip d’adults que practica l’handbol en la jornada extra laboral del Gup Àuria. Amb aquesta iniciativa, el Club i els voluntaris que s’hi dediquen recullen l’esperit del moviment Special Olympics, que té com a objectiu fomentar el desenvolupament personal i la integració de les persones amb disminució psíquica mitjançant l’esport.

L’equip Special Handbol mixt del CHI va quedar tercer en el 1r Campionat de Catalunya d’Handbol per a aquesta categoria, celebrat el 15 de febrer a Granollers, en el marc de la Jornada d’Esports Minoritaris organitzada anualment per l’Associació Catalana d’Esports i Lleure per a Discapacitats Psíquics (ACELL). Aquest equip també prendrà part a la Lliga Catalana per a aquesta categoria que tindrà lloc a Les Comes a partir de demà, dissabte.

Agraïments

La transformació experimentada per l’Handbol Igualada no hauria estat possible sense la implicació de molta gent que s’ha compromès amb el club des de les juntes, des de les banquetes, com a delegats i delegades, des de la pista, des de les grades, des de casa dedicant-hi hores i de tantes d’altres maneres. És de justícia fer un reconeixement a la tasca que han fet i fan, i agrair-la. Menció a part mereixen els patrocinadors: Hotel Ciutat d’Igualada, Restaurant Can Padró, Gran Anyada, Kobe) Media, Construccions i Reformes Montvall, Eix Motor (Kia Motors), Caixa Manresa, Caixa Terrassa,  Mútua General de Catalunya, Acadèmia Igualada, Tallers Gasseti, J. B. Álvarez Envernissats i Lacats i tantes altres empreses que han col·laborat amb el club al llarg de 27 anys. La seva ajuda ha estat decisiva per al creixement del CHI, com també ho ha estat la del Patronat d’Esports de l’Ajuntament d’Igualada. A tots ells cal agrair-los per ajudar al club a fer handbol, a fer ciutat i a contribuir a fer una societat millor.

Albert Rossell, en un partit de veterans del Club Handbol Igualada.
Albert Rossell, en un partit de veterans del Club Handbol Igualada.
Back To Top
×Close search
Search