skip to Main Content
10 Raons Per Consumir Productes Ecològics

10 raons per consumir productes ecològics

En plena era digital, segueixo sent un home de papers. Avui he recuperat del calaix unes velles notes de quan l’Hort de Cal Sant es va presentar en societat a la Fira dels Productors Artesans d’Esparreguera. Al Jaume i a la Núria els havia canviat molt la vida i per això van decidir tirar endavant aquest projecte d’agricultura ecològica que dóna servei (ofereix fruita, verdura, ous i altres productes) als socis i consumidors del voltant. La parella d’horticultors ecològics no només va posar una parada a la fira sinó que a més –i aquí entenc que està el valor afegit– va organitzar una xerrada sobre Els beneficis dels productes ecològics, impartida per la Montse Batlle, consultora de cuina vegetariana energètica. De la seva conferència, he elaborat el següent decàleg.

Decàleg per al consum de productes ecològics

  • És la millor manera de fomentar l’agricultura ecològica, que utilitza tècniques respectuoses amb el medi ambient, les persones i els animals. L’agricultura ecològica no utilitza ni adobs químics que canvien la composició nutricional dels aliments ni pesticides contaminants i que afecten el bon funcionament hormonal.
  • A més, donem una vida més digna als animals. No viuen amuntegats ni sobreexplotats. Passegen lliures pel camp i s’alimenten sense pinsos hormonats, transgènics ni antibiòtics.
  • Els productes ecològics són més saludables. Aporten una acció terapèutica superior als aliments de l’agricultura convencional, gràcies a un major contingut de fitoquímics que reforcen el sistema immunitari. Ja ho deia Hipòcrates: “Que l’aliment sigui la teva medicina”.
  • Això no obstant, el valor dels productes procedents de l’agricultura ecològica no és només pel que tenen de més sinó pel que deixen de tenir (pesticides i altres productes químics), qüestió a la qual no prestem atenció fins que apareix la malaltia.

 

Parada de l'Hort de Cal Sant a la Fira dels Productors Artesans d’Esparreguera de 2013.
Parada de l’Hort de Cal Sant a la Fira dels Productors Artesans d’Esparreguera de 2013.
  • Els productes ecològics són més rics en vitamines i antioxidants que els aliments convencionals.
  • Els productes procedents de l’agricultura ecològica tenen una proporció més equilibrada de minerals i oligoelements.
  • Els productes ecològics acaben sent més barats, ja que amb menys quantitat obtenim més beneficis. Per exemple, si les necessitats de vitamina C són de 60mg/dia i el suc d’una taronja ecològica els conté, no cal esprémer dues taronges convencionals per satisfer aquesta necessitat.
  • La proporció d’àcids grassos omega-3 i omega-6 als làctics, ous i carns dels animals que mengen herba és millor que la dels animals que consumeixen pinsos hormonats (val a dir que l’excés d’omega-6 provoca la inflamació cel·lular).
  • Els productes de l’agricultura ecològica són més saborosos atesa la seva major proporció de fitoquímics.
  • El fet que siguin més saborosos permet un tipus de cuina més simple i natural. Els mètodes de cocció més recomanables són el saltat, la cocció al vapor, el guisat curt, el macerat, la germinació i la lactofermentació. El forn és un mètode adequat en èpoques de fred, sempre i quan no es torri massa la superfície de l’aliment. El material del forn amb tapa facilita una cocció suau perquè manté la humitat dels aliments. La cocció per immersió (com el bullit i l’escaldat) té l’inconvenient que part dels nutrients van a parar a l’aigua. Això només es resol si aprofitem aquesta aigua com a base d’un caldo per a una altra recepta o plat.

I, tornant a la història del Jaume i la Núria, cal dir que són d’aquelles persones que han sabut reinventar-se i transformar la seva difícil situació en una oportunitat. No només van posar en marxa l’Hort de Cal Sant fa un temps, sinó que fa poc han obert Un Mos i Més, també a Esparreguera, una enoteca on ell pot transmetre als clients la seva passió per la terra i el seu coneixement dels vins.

Back To Top
×Close search
Search