Míriam Algueró: “Hi ha aliments, com la cúrcuma, el te verd o el bròquil que tenen efectes anti-tumorals demostrats”
El fet que una malaltia com el càncer entri a casa sol mobilitzar tota la família per buscar tantes solucions per a l’ésser estimat com siguin possibles. El que ja no és tan habitual és que d’aquest afany s’acabi creant una associació amb voluntat d’aglutinar els coneixements de l’oncologia mèdica i les possibilitats de les teràpies complementàries. D’això parlem amb la Míriam Algueró, presidenta de l’Associació d’Oncologia Integrativa
-Com va néixer la idea de crear l’Associació d’Oncologia Integrativa?
-La idea va néixer quan a la meva mare li van diagnosticar un càncer terminal. Les meves germanes i jo ens vam posar a la recerca d’alternatives que la poguessin ajudar a superar la malaltia. No les vam trobar, però sí vam descobrir que hi ha moltes teràpies complementàries i altres medicines que minimitzen els efectes secundaris de la quimio i la radioteràpia i els poden ajudar a superar la malaltia. Hem creat l’Associació per difondre totes aquestes teràpies i orientar els pacients i familiars.
-Un estudi de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica indica que entre el 60 i el 88% dels pacients oncològics va a les teràpies complementàries després del diagnòstic de càncer. Amb quins objectius: per aconseguir la curació, per pal·liar els efectes secundaris de la quimioteràpia i la radioteràpia…?
-L’objectiu amb què cada pacient s’adreça a les teràpies complementàries i a altres medicines és divers. Tan divers com els beneficis terapèutics que aquestes teràpies ofereixen: millora de la qualitat del son i de les hores de son; reducció de l’estrès; minimitzar els efectes secundaris de la quimio i la radioteràpia; tractar el dolor; etcètera.
-Només 4 de cada 10 malalts de càncer que utilitza les teràpies complementàries ho comunica al seu oncòleg i en moltes ocasions és per por al rebuig. Suposo que, amb el nom ‘Associació d’Oncologia Integrativa’, busqueu l’acostament entre la medicina hegemònica i les teràpies complementàries.
-Sí, un dels objectius que busca l’Associació és integrar les teràpies complementàries i altres medicines a la pràctica habitual de l’Oncologia mèdica. Volem normalitzar el seu ús ja que poden millorar notablement la qualitat de vida del pacient oncològic i la de tota la seva família.
-Des que va començar la teva recerca en aquest camp, què és allò que més t’ha sorprès?
-Hi ha dues coses que m’han sorprès. La primera és la importància que té la dieta en la nostra salut. Hi ha aliments, com la cúrcuma, el te verd o el bròquil que tenen efectes anti-tumorals demostrats per estudis científics.
I la segona és el fet que el nostre cos s’embruta a través dels colorants, conservants i additius del menjar, de les substàncies presents en l’aire que respirem i mitjançant els productes d’higiene personal que utilitzem. És important per a tothom, no només per als pacients oncològics, fer algun tipus de depuració ja que un cos humà més net és un cos humà més sa.
-Quines teràpies destacaries?
-Les teràpies que anomenem a la web de l’Associació aporten un benefici terapèutic determinat i no cal fer-les totes. Cal triar una de totes les que ens puguin reportar el benefici que busquem.
-Creus que al nostre país hi ha prou coneixement de les possibilitats de les teràpies complementàries? Què s’està fent en altres països?
-Al nostre país les teràpies complementàries i altres medicines s’han estès cada vegada més i la majoria de persones ha sentit a parlar del Reiki, l’acupuntura o l’homeopatia. El que es desconeix és que puguin minimitzar els efectes secundaris de la quimio i la radioteràpia. Als Estats Units hi ha centres mèdics de referència que ja utilitzen aquestes teràpies com ara la Clínica Mayo, el Memorial Sloan Kettering o el John Hopkins Centre. A la resta de països europeus la situació és semblant a Espanya.
-Què fa l’Associació d’Oncologia Integrativa per donar a conèixer les possibilitats de les teràpies complementàries?
-En primer lloc hem creat una web en què s’expliquen de manera clara i directa en què consisteix cadascuna d’aquestes teràpies i els beneficis que aporten als pacients oncològics. També hem creat una guia pràctica gratuïta sobre teràpies complementàries i càncer explicant els beneficis d’aquestes teràpies i també posarem en marxa altres guies en què explicarem com poden els pacients contribuir a millorar el seu estat de salut o contribuir a evitar recaigudes entre d’altres. A partir de finals de maig posarem en marxa cursos de ioga per a malalts oncològics, tallers de cuina anti-càncer i farem xerrades sobre com aquestes teràpies poden millorar la seva qualitat de vida.
– Com es pot col·laborar amb l’Associació?
-Tant les empreses com els particulars poden col·laborar amb l’Associació de diverses formes. Una d’elles és sent voluntari i aportant temps per realitzar una tasca concreta. Si s’és empresa es pot cedir material per als tallers o espais per realitzar-los. Una altra forma de col·laborar, tant empreses com persones físiques, és convertint-se en soci de l’Associació. Per una quota a partir de 4 euros mensuals poden contribuir a difondre totes aquestes teràpies i a millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics. I si no volen ser socis però sí que hi volen col·laborar econòmicament, poden fer una donació puntual única o periòdica al nostre número de compte.