skip to Main Content
Amparo Treig: “Amb Les Flors De Bach Busquem El Perquè Del Símptoma”

Amparo Treig: “Amb les flors de Bach busquem el perquè del símptoma”

Amparo Treig és psicòloga. El 2005, després de conèixer i estudiar la teràpia floral, va decidir obrir el centre En Cos i Ànima. Espai Terapèutic a Igualada (Anoia), on combina aquesta disciplina amb la psicoteràpia. Des de la Junta Directiva de la Societat per a l’Estudi i la Difusió de la Teràpia del Dr. Bach a Catalunya (Sedibac) treballa en la investigació, la divulgació i la formació en el Sistema Floral del Dr. Edward Bach. Diu que aquestes essències la van ajudar a ordenar els coneixements teòrics de la psicologia per poder-los aplicar a la pràctica privada.

—A on et permeten arribar les flors de Bach que no hi poguessis arribar abans amb la psicologia?

—Les flors de Bach m’han fet veure que un símptoma pot ser el mateix per a tothom, però el motiu pot ser diferent per a cadascú. Per exemple, davant d’un atac d’ansietat, els indicadors sempre són els mateixos (ofec, hiperventilació, tremolor, calfreds, taquicàrdia…) i, a nivell mèdic, es tracta amb la mateixa medicació. El motiu d’aquest símptoma, però, serà diferent i això és el que realment importa. Amb el treball amb les essències florals  busquem el perquè del símptoma. Les anomenades flors de Bach són un sistema complet que consta de les essències de 38 flors, cadascuna de les quals t’especifica un estat emocional o mental. Això t’indica la porta d’entrada per anar més enllà. Ara bé, les flors de Bach no ho fan tot elles soles ni són miraculoses. Amb el treball psicològic també es pot anar molt enllà, sobretot per la força que té  la paraula. Tant la psicologia com la teràpia floral utilitzen la força de la paraula, mitjançant l’entrevista i tots els elements que conformen la comunicació interpersonal. Les flors de Bach, però, transformen el camí terapèutic en una autopista perquè donen una força i una autoconsciència brutal i la persona és més autònoma a l’hora de fer el procés de canvi. Tal i com diu el Dr. Ricardo Orozco, president de Sedibac, són intel·ligència emocional líquida.

—Com actuen les flors de Bach?

—Aquesta és una pregunta difícil de respondre perquè el marc científic actual encara no ens permet avançar en la direcció adequada en aquest tipus de tractament. Podem partir del supòsit que tot és energia i que tot emet una vibració. El principi de ressonància diu que una flor també vibrarà a una freqüència determinada i actuarà sobre una determinada emoció, ja que la persona que pateix aquesta emoció vibra a la mateixa freqüència. Això, actualment, no es pot demostrar perquè no hi ha instruments que ho puguin mesurar. Aquest camp pertany a altres professionals dins de l’àmbit científic que ara mateix són contraris a reconèixer la necessitat d’investigar-ho.

A nivell de casuística, en canvi, s’estan dissenyant  estudis, donant a una persona flors de Bach, a una altra res i a una altra un medicament químic, i comparant resultats. També ho veiem a les consultes. Hi ha persones amb una angoixa molt forta que, al cap de dues setmanes, et diuen que la sensació d’angoixa ha desaparegut. En la meva experiència prèvia, abans de conèixer les flors de Bach, veia que hi havia persones angoixades que es podien passar mesos amb l’opressió al pit. És la casuística i l’experimentació el que et dóna el convenciment. Cadascú ho ha de provar, amb constància, i veure els resultats per si mateix.

Amparo Treig, psicòloga i terapeuta floral
Amparo Treig, psicòloga i terapeuta floral

—Explica’m com es preparen les flors de Bach.

—Es treballa amb les flors de plantes i arbres silvestres, perquè l’estat de floració és el moment en que la planta està en el seu màxim esplendor  i  la flor és la part de la planta que acumula el màxim nivell d’energia. El Dr. Edward Bach recomanava recollir les flors més perfectes i formoses, abans de ser pol·linitzades, a primera hora del matí, amb la rosada. Per preparar-les, sempre s’han d’agafar flors d’una mateixa espècie. Hi ha dos sistemes per preparar-les: per solarització i per ebullició.

Per solarització, s’han de posar les flors en un bol d’aigua de font i deixar-les al sol entre quatre i sis hores. És bo mantenir-se a certa distància del lloc on s’ha deixat el bol perquè l’energia pròpia no interfereixi en el procés. El sol incideix en aquest preparat i l’energia de la flor passa a l’aigua, tot i que encara no s’ha pogut demostrar científicament aquest procés. Aquest preparat d’energia líquida es barreja a parts iguals amb brandi. El brandi actua com a conservant i l’aigua és el vehicle que emmagatzema la informació.

—I per ebullició...

—Per ebullició, s’han de recollir les flors i fer-les bullir durant mitja hora. L’aigua es cola i es barreja a parts iguals amb brandi. Sempre diuen que les flors de Bach no contenen cap principi actiu de la planta. Això només és cert en el cas de la solarització, perquè el sol només plasma la informació de la flor a l’aigua. En canvi, en l’ebullició, sí que hi ha principi actiu perquè el que estàs fent en realitat és una infusió. El que passa és que l’ampolleta que es compra a la farmàcia només conté dues gotes d’aquesta essència mare que s’ha preparat. La resta és conservant. Finalment, la fórmula que elabora el terapeuta floral conté dues gotes de diverses essències, barrejades amb aigua i conservant.

Amparo Treig, a la seva consulta
Amparo Treig, a la seva consulta

 

—Així doncs, tal com passa en l’homeopatia, l’essència mare queda molt i molt diluïda. Pràcticament no n’hi ha.

—A nivell físic no, però conté una informació molt potent. Si tu agafes una cullerada sopera de l’essència mare i te la prens, té el mateix efecte que si te’n prens una gota. El que té efecte és la freqüència de vegades al dia que en prens, i no la concentració. No és el mateix prendre 4 gotes 6 vegades al dia que prendre 24 gotes de cop. És un altre principi i d’aquí ve l’escepticisme.

—A més a més, les flors de Bach són innòcues. Si no necessites una determina flor, no et farà res, oi?

—Són innòcues, però no són cap joc. Les flors de Bach són innòcues en el sentit que no hi ha risc de sobredosi o d’intoxicació. Pots prendre 30 vegades al dia una determinada planta i no t’hauran de fer una rentada d’estómac. Ara bé, aquella flor et pot portar cap a un estat d’ansietat o d’angoixa important, perquè a nivell energètic és possible que et faci despertar i començar a remoure aspectes emocionals o mentals, com també passa amb una sessió d’acupuntura, amb un massatge o amb una conversa amb algú.

—Quins coneixements hem de tenir per autotractar-nos amb flors de Bach? Ens coneixem prou a nosaltres mateixos?

—Com més ens coneguem a nosaltres mateixos i com més sapiguem com reaccionem davant certes situacions, millor. En aquest sentit, autotractar-se és genial. Ara bé, no és el mateix prendre flors que fer teràpia floral. Tampoc és el mateix comprar un llibre d’autoajuda que anar a un procés psicològic. Hi ha qüestions que una persona per si mateixa no veu i necessita una altra persona que li faci de mirall i l’acompanyi en el procés. Per exemple, una persona que no sap dir que no, que no sap posar límits i que és servil, quan comença a prendre flors de Bach i se n’adona que se n’han estat aprofitant, treu molta ràbia. Aquesta ràbia s’ha de poder contenir i s’ha de poder treballar.

—Creus que hi ha gent que sent por o rebuig a les flors de Bach pel fet de ser una teràpia  alternativa?

—Alternativa a què? Jo més aviat diria complementària: complementària a un procés terapèutic, a un tractament mèdic, a un tractament homeopàtic… Pot haver-hi unes poques persones a qui els faci por, però el que més em trobo és que hi ha un gran desconeixement. Fins a dia d’avui, tothom m’ha vingut per consulta de psicologia. Quan els explico que el tractament el farem amb flors de Bach, hi ha dues respostes. La majoria em diuen: “Què és això de les flors de Bach? No ho conec”. D’altres, em responen: “Ja les vaig prendre i no em van fer res”. Si abans has pres flors de Bach i no t’han anat bé pot ser perquè no necessitaves aquella fórmula en aquell moment; perquè hi havia massa flors a la fórmula, massa informació per poder ser descodificada; o perquè un mateix estat emocional com l’ansietat pot tenir diferents orígens i, depenent del motiu que provoca aquest símptoma, necessitarem una flor o una altra… La gent, però, ho fica tot dins del mateix sac. No hi ha la consciència que és un sistema, que tracta diferents estats emocionals… Cal més coneixement de la disciplina i de la filosofia del Dr. Bach.

Enllaços relacionats:

Back To Top
×Close search
Search