‘Bendito Karma’, el nou llibre de Salvador Badillo
Ja fa alguns mesos que vaig llegir Bendito Karma, de Salvador Badillo, un llibre que té com a principal virtut fer-te prendre consciència del potencial que hi ha dins teu. Cadascú de nosaltres posseeix els recursos necessaris per construir-se una vida millor i més d’acord amb el seu interior (suposo que això tindrà alguna cosa a veure amb el que anomenem felicitat o èxit). De vegades, “només” cal un canvi d’actitud, un enfocament positiu i el treball personal (i escric “només” entre cometes perquè tot això implica esforç).
El llibre de Salvador Badillo, mestre d’arts marcials, coach i escriptor, s’estructura en tres parts: Enfocament, Autohipnosi i Reflexions. No és l’objectiu d’aquest post explicar el contingut de Bendito Karma, però segur que a en Salvador no li importarà que expliqui algunes coses que aquesta obra va despertar en mi. Per fer-ho, triaré un capítol de cadascuna de les parts.
Gratitud. El llibre planteja exercicis senzills, però no per això menys importants. Aquest és el cas de les pregàries d’agraïment que l’autor ens proposa fer cada dia. Es tracta de fer una llista —si és escrita, molt millor— de tots els aspectes de la nostra vida dels quals podem donar les gràcies i de tot allò bo que ens ha passat al llarg del dia. Aquesta pràctica ens ajudarà a valorar més allò que tenim i a prendre consciència de la nostra sort, a més d’enfocar la ment cap a un estat positiu i preparar-la per rebre noves benediccions. Cadascú pot fer el ritual com més li agradi: al vespre, amb una espelma, amb encens… Ja feia molts anys que coneixia aquest exercici, que m’ha estat de gran utilitat en moments de canvi en la meva vida, com el que estic experimentant ara. No obstant això, no sempre l’he posat en pràctica. Així doncs, Bendito Karma em va recordar que “és l’hàbit el que fa el monjo” i em va tornar a evidenciar els èxits que sóc capaç d’aconseguir amb el simple hàbit de l’agraïment.
Imagina l’heroi. M’ha encantat aquest exercici d’Autohipnosi. De manera molt resumida diré que consisteix en visualitzar-se en una situació del passat de la qual no et sentis especialment orgullós. A continuació, has d’imaginar què hauria fet, en aquestes mateixes circumstàncies, el teu heroi, aquella persona a qui tens com a referent. Després passa a veure’t a tu mateix en la mateixa situació, però actuant sota els principis del teu referent (amb la seva calma, la seva seguretat, etc.) Igual que els nens, podem aprendre imitant. L’últim pas és visualizar-te en una situació futura —aquella que saps que has d’afrontar—, actuant com si fossis el teu heroi. Serà la manera d’anar adquirint les qualitats que admires de la persona que hagis triat. I pregunta’t: quantes vegades la por a aconseguir alguna cosa ha frenat el teu ascens a l’èxit? Més de les que et penses. El mateix autor ens fa veure que “ens fa por el canvi”, tot i que “el canvi és imprescindible”. Per superar aquest tipus de bloquejos també us aconsello el conte L’elefant encadenat, de Jorge Bucay.
Transitorietat. És important entendre i acceptar aquest concepte que apareix a les Reflexions. Tot és canviant i tot passa. Sigui bo o sigui dolent el que ens està succeint, no és per a sempre. Potser vam viure uns anys molt bons i ara passem per una mala època. Aquesta també se n’anirà. Per això és important la gratitud cap a allò bo que ens passa i per això cal deixar anar el que ens està succeint ara, alliberar-nos de la por i deixar espai perquè ens passin coses bones, situacions agradables. Hi ha coses que no podem canviar, però podem aprendre d’elles. No obstant això, tenim la capacitat d’escollir altres situacions i de treballar per aconseguir que ens passin.
Aquest article és només un aperitiu de Bendito Karma. És simplement un resum i una interpretació subjectiva de tres dels capítols-exercicis-idees que més m’han ajudat a mi personalment. Tot això i molt més ho pots trobar al llibre. La resta depèn del teu treball personal.