skip to Main Content
Una Aproximació A La Kinesiologia

Una aproximació a la kinesiologia

Ara que s’apropa el 2n Congrés Internacional de Kinesiologia a Espanya, recordo que la meva primera experiència amb aquesta teràpia va ser com assistent a una conferència-taller sobre Brain Gym®. La també anomenada kinesiologia educativa és un conjunt de tècniques (moviments corporals) que faciliten que les diferents àrees del cervell s’interrelacionin i treballin de manera global. Això comporta beneficis com una millor concentració, comprensió i gestió emocional, entre d’altres. És per això que s’aplica en l’esport i en l’àmbit empresarial i, és clar, en l’aprenentatge. El que més em va sorprendre d’aquella conferència va ser quan la ponent va dir que molts dels problemes d’aprenentatge dels nens tenen a veure amb la no acceptació del seu cos.

Però la kinesiologia va molt més enllà i ha evolucionat molt des que a principis dels anys seixanta George Goodheart va descobrir la relació que hi ha entre els músculs i els òrgans del cos, així com els meridians energètics de la medicina tradicional xinesa i la seva reacció davant factors estressants. Davant d’una situació d’estrès els músculs es tensen o es debiliten, provocant un desequilibri en el cos. La tasca del kinesiòleg és esbrinar la causa que provoca l’estrès per després actuar i facilitar el procés de reequilibri en l’organisme del pacient.

La kinesiologia (que etimològicament significa estudi del moviment) s’ajuda del test muscular per identificar desequilibris i bloquejos. El kinesiòleg provoca un estímul que genera una resposta inconscient per part del cos del pacient. Aquesta resposta permet conèixer alteracions en la persona així com les seves causes: estrès, dolor, falta de nutrients, alteracions emocionals, dificultats per aprendre, al·lèrgies, per citar alguns exemples.

La kinesiologia és avui en dia una de les teràpies naturals de major aplicació en el camp de l’anomenada interacció cos-ment. Un 11% de la població espanyola coneix aquesta disciplina, com vaig apuntar en l’article sobre l’Observatori de les Teràpies Naturals, elaborat per l’associació APTN_Cofenat. Alguns dels beneficis de la kinesiologia tenen a veure amb la reducció de l’estrès, la potenciació del rendiment i la millora de la capacitat de memòria, comprensió i expressió. D’aquesta manera, també es millora l’autoestima. La kinesiologia ha trobat aplicacions en disciplines com l’educació, l’esport d’alta competició, la psicologia, l’alimentació i els recursos humans.

Per acabar amb aquesta aproximació a la kinesiologia, m’ha agradat molt el vídeo explicatiu de Jaume Camps (imprescindibles els primers 4 minuts. També són bons els exemples que posa des del minut 6’30” fins al 10′).

 

 

Back To Top
×Close search
Search