skip to Main Content
La Interpretació Dels Somnis: Trastorns Del Son

La interpretació dels somnis: trastorns del son

En el llibre ‘Gran enciclopedia de los sueños’, abans d’endinsar-se en el diccionari per a la interpretació del somnis, Pamela Ball escriu una àmplia introducció sobre la funció dels somnis, les creences al voltant d’aquest fenomen, la història de la interpretació dels somnis (Sigmund Freud, Carl Jung, Fritz Perls,Calvin Hall…) i els principals arquetips. Alguns d’aquests temes ja han estat tractats en un article anterior.

Aquesta àmplia introducció també li serveix a l’autora per tractar alguns dels trastorns del son. Segurament el trastorn més habitual és insomni. Segons Ball, les seves causes poden anar des de la depressió a l’estrès, passant pels problemes físics. Per comprendre l’insomni, caldria reconèixer-ne les causes per actuar sobre elles. L’autora recomana hàbits com anar a dormir sempre a la mateixa hora o relaxar-nos amb massatges o banys calents. També proposa mètodes com la visualització creativa i la meditació: «deu minuts de meditació valen com quatre hores de repòs nocturn».

Pel que fa als malsons, Pamela Ball enumera sis possibles causes. Una són records infantils d’emocions intenses, sovint relacionats amb una pèrdua (hi ha qui diu que tenen a veure amb el trauma del naixement). Un altra són les pors infantils relacionades amb la supervivència (temor a ser atacats) o amb la falta de satisfacció de les necessitats bàsiques (menjar, sostre i roba). En l’estrès posttraumàtic, la supervivència també resulta amenaçada. Aquesta síndrome pot durar anys. Les altres tres causes són la por al futur i al que és desconegut, les premonicions (no està clar que puguin ser prediccions) i les malalties greus i la conseqüent por a la mort.

En els somnis recurrents es repeteix la temàtica, els personatges o bé el lloc on se situa l’acció i sovint van acompanyats d’ansietats que no desapareixen fins que el somniador comença a examinar el somni.

Enllaços relacionats:

Font:

  • BALL, Pamela (2002), ‘Gran Enciclopedia de los sueños’, Barcelona, RBA Libros

Foto:

@gpointstudio en www.freepik.es

Back To Top
×Close search
Search